Round-trip Benin voodoo (4)
Share

16-daagse rondreis Benin met voodoofestival

Bent u op zoek naar een niet alledaagse bestemming? Denk dan eens aan Benin! Met deze reis bezoekt u een heuse koning, een voodoofestival en vaart u per houten praam naar palendorpen, en u spot wilde dieren waarna u alle indrukken kunt verwerken aan het strand.

Een rijk en dubieus verleden

Wie zich verdiept in de historie van Benin stuit op slavenhandel, kolonisatie, staatsgrepen en voodookoninkrijken. Niet direct een land wat u bovenaan uw bucketlijst zou zetten? Of juist wel! De verschillende aspecten uit de geschiedenis van het land, de geografische ligging en de mix aan culturen maken dat Benin een ontdekkingsreis waard is. En wie er eenmaal is, zal merken dat Benin verrassend toeristvriendelijk is qua infrastructuur, openbaar vervoer en de ontwikkeling van duurzaam toerisme!

Bevolking
De inwoners van Benin komen voort uit totaal circa veertig bevolkingsgroepen.
Circa 40% van de bevolking behoort tot de Fon, die deel uitmaken van de Ewe en voornamleijk in het zuiden van het land wonen. Enkele andere bevolkingsgroepen zijn de Joruba, die in Oost- en Midden-Benin wonen, de Adja, de Bariba, Dendi, de Somba en de Peul, die in Noord-Benin woonachtig zijn.

Geografie
Benin is een relatief vlak land en kent evenals als diverse andere West-Afrikaanse landen weinig variatie in hoogte. Globaal kan het land worden onderverdeeld in vier gebieden van het zuiden naar het noorden, te beginnen met de laaggelegen kustvlakte. Dit gebied is moerassig en bezaaid met meren en lagunes, die communiceren met de oceaan. Achter de kust ligt een bossavanne gebied met immense baobabs (apenbroodbomen). Reizen we verder richting het noorden, dan komen we in een gebied met rotsachtige heuvels waarvan de hoogte slechts zelden 400 meter bereikt. In het noordwestelijke grensgebied met Togo bevindt zich de Atacora-bergketen met Mont Sokbaro, het hoogste punt van Benin met 658 meter. In het noordelijke grensgebied bevinden zich de nationale parken met aanzienlijke populaties olifanten en ander wild.

Prijs per persoon

16 dagen

Prijs per persoon: € 1.675,-
Single supplement: € 219,-
Vertrekdata : 5 t/m 20 januari 2022

Accommodatie
Op basis van verblijf in tweepersoonskamers. Tijdens deze reis wordt er overnacht in hotels, B&B’s en in eenvoudige accommodaties bij de lokale bevolking.

Ineens verschijnt hij vanuit het niets, met rustige tred vervolgt hij zijn weg. De Koning van het Woud lijkt zich onbewust te zijn van onze aanwezigheid en heeft totaal geen haast. Een nabijgelegen vijver is zijn bestemming. De boodschappers van het woud hebben de komst van Zijne Hoogheid al aangekondigd; vrijwel alle dieren hebben ruim baan gemaakt voor de Majesteit.

Niet ver daar vandaan betreedt een voodookoning het toneel. Gekleed in heldere kleuren en versierd met indrukwekkende aantallen amuletten en sieraden leidt hij een dansende en zingende groep volgelingen. De klanken van de trommels trekken nog meer mensen aan. De komst van de Koning zal niet onopgemerkt blijven!

Benin is meer dan zomaar het volgende Afrikaans land. Het combineert geschiedenis, natuur, oude culturen, een rijke voodootraditie en veel meer in een land, dat is ingesteld op het ontvangen van gasten. In deze reis nemen we u mee naar een aantal van de highlights in het land en naar enkele van de goed bewaarde geheimen. 
Ga mee naar paaldorpen en oude tradities, naar authentieke architectuur en geschiedenis, naar een natuurpark en naar Benin’s jaarlijkse voodoofestival. We laten u kennismaken met Benin’s Koninkrijken en met de Koningen! Maak u op voor een fantastische ervaring en een onvergetelijke reis.

Dagprogramma

Dag 1: De dag staat in het teken van de reis naar Benin. Aankomsttijd op Cotonou’s internationale luchthaven afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij. De warmte van het Afrikaanse continent verwelkomt je. Na het vervullen van de gebruikelijke formaliteiten, wordt je naar de accommodatie gebracht.

Dag 2: Alvorens het land in te trekken, wordt de ochtend benut voor de kennismaking met de gids en reisgenoten, voor het regelen van praktische zaken zoals geld wisselen en het doornemen van het programma. De bestemming van vandaag is Porto Novo ten westen van Cotonou. De reis gaat naar het Noukouémeer, bekend van de paaldorpen. Je gaat aan boord voor een tocht over het meer met bezoeken aan dorpen, die lang geleden werden gebouwd door de Tofino bevolking, om zich te beschermen tegen de aanvallen van vijandige stammen. De tocht gaat naar de overkant van het meer, waar je opgewacht wordt door de chauffeur. De aankomst in Porto Novo zal naar verwachting in de loop van de middag zijn.

Dag 3: De ochtend wordt benut voor het verkennen van Porto Novo. Bezoek aan het etnografisch museum en een wandeling door de oude stad. De botanische tuin wordt bezocht en afhankelijk van de beschikbare tijd wordt een uitstap gemaakt naar nabijgelegen Adjarra voor een bezoek aan de kunstmarkt.
Na de lunch gaat de reis naar Dassa.

Dag 4: Bezoek aan Dassa en de heilige heuvels in de ochtend. Hoewel de plaats omringd wordt door meer heuvels, wordt altijd het heilige voodoo getal 41 gebruikt om het aantal aan te duiden. Veel van de heuvels waren ooit bewoond. Ze boden een veilig heenkomen voor wie wilde ontsnappen aan slavenhandelaren. Restanten van oude nederzettingen, die werden beschermd door voodoorituelen, zijn nog steeds te vinden en voodoopaleizen op de heuvels zijn nog in gebruik voor ceremonieën. Tijdens de wandeling wordt een paleis bezocht, waar heilige voodoo-idolen te zien zijn.
De middag kan naar eigen inzicht besteed worden. De stad kan verkend worden of je kunt genieten van een rustige middag.

Dag 5: We gaan nu naar het noorden naar Tanekaland. Niet alom bekend is de Taneka bevolking erin geslaagd de cultuur en traditionele levensstijl te bewaren.
Alvorens naar een dorp te gaan, wordt de cultuurbank bezocht. De voorwerpen die hier tentoongesteld zijn, zijn eigendom van de bewoners van nabijgelegen dorpen. Elk voorwerp dient als onderpand voor een aan de eigenaar verstrekte lening. Zodra de lening is terugbetaald, heeft de eigenaar het recht zijn voorwerp terug te vragen en kan een nieuwe lening aan iemand anders verstrekt worden.
Zodra de asfaltweg verlaten wordt, betreed je een andere wereld. Een wereld waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en waar het leven nog geleefd wordt op de ritmes van de seizoenen en dagen. De pittoreske dorpen van de Taneka geven een inkijk in het leven van landelijk Benin en een kans om het contact aan te gaan met de lokale bevolking en hun tradities. De Koning van Taneka en de spiritueel leider staan in hoog aanzien bij de dorpsbewoners. Ze spelen een belangrijke rol in de gemeenschap en zullen vereerd worden met een beleefdheidsbezoek en om een zegen voor je bezoek te ontvangen. De nacht wordt doorgebracht in het dorp, te gast bij de lokale bevolking.

Dag 6: Na het ontbijt kan er nog wat tijd doorgebracht worden in het dorp om meer te leren over het dagelijkse leven, alvorens door te reizen naar Natitingou.
Het museum in Natitingou, waar een leuke collectie voorwerpen te zien is, wordt bezocht, evenals een lokale bierbrouwerij. Nadat je kennis hebt genomen van het productieproces, ben je van harte welkom om zelf een kalebas van het gierstebier – waar de lokale bevolking dol op is – te nuttigen. De kans is groot dat je vannacht prima zult slapen!

dag 7: Na het ontbijt wordt een uitstap gemaakt naar Kouandé. Langs de weg zie je mensen aan het werk, op zoek naar goud of druk met het vermalen van rotsblokken tot grint. In Kouandé wordt zijne Koninklijke Hoogheid, de Koning van het Kouandé Koninkrijk bezocht (de kans is aanwezig dat je wordt gegidst door een van Kouandé’s prinsen). Bezoekers zijn van harte welkom en het wordt beschouwd als een teken van respect om de Koning te bezoeken. Hij zal met plezier je vragen over zijn leven en Koninkrijk beantwoorden.
Er wordt een familie bezocht, die gespecialiseerd in het maken van karitéboter. Karitéboter is een romige boter, die gebruikt wordt in zowel de lokale keuken als in schoonheidsproducten. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt in de (duurdere) huid- en haarverzorgings- producten, die in Europa en Amerika te koop zijn.
Vanuit Kouandé gaat de reis naar Sombaland, bekend vanwege zijn tata’s, de traditionele lemen huizen met ronde kamers, ook wel kasteelwoningen genoemd. Traditioneel zijn de slaapkamers op het dakterras, waar ook de graanschuren zich bevinden.
Net als de paalwoningen in Noukouémeer en de nederzettingen in de heuvels rondom Dassa, hadden de tatas primair tot doel de mensen te beschermen tegen vijandige aanvallen, zowel van slavenhandelaren als van wilde dieren. De tatas zijn zodanig ontworpen dat de man des huizes de kans heeft zijn familie te beschermen. Tot op de dag van vandaag bouwen de Somba hun beroemde tatas op de traditionele wijze.
Je maakt een wandeling met een lokale gids, die vertelt over de huizen en de traditie van de Somba. Je bezoekt een tata en brengt de nacht door te gast bij de lokale bevolking.
Families, waar overnacht wordt (hier en op andere plaatsen) zijn zorgvuldig geselecteerd. Geniet van je nacht onder de sterren in Sombaland!

dag 8: Het dagelijkse leven start vroeg in Sombaland en de kans is aanwezig dat je gewekt wordt door de geluiden van de lokale bevolking, die aan hun dagelijkse taken en de bereiding van het ontbijt begonnen zijn.
De tijd is gekomen om afscheid te nemen van de gastfamilie en de reis noordwaarts te vervolgen naar het dorp Tanougou, niet ver van Park Pendjari, de bestemming van morgen.
Vanuit Tanougou ga je met een lokale gids op pad. Hij neemt je mee door de omgeving van het dorp, naar de markt. Mocht het vandaag marktdag zijn, dan is het in het dorp een komen en gaan van mensen, die de tocht naar Tanougou gemaakt hebben om te verkopen en kopen. Wandel naar een traditioneel Peul-dorp en eindig bij de watervallen van Tanougou, voor een verfrissend bad.
De nacht wordt doorgebracht bij een lokale familie, die uitkijkt naar je bezoek. Niet alleen geeft het ook hen een kans om over andere culturen te leren, het verschaft ze ook inkomen.

dag 9: Het wordt een vroege start om de 40 kilometer zandweg te overbruggen. Streven is zo rond zonsopkomst bij de ingang van Park Pendjari te zijn. Bij het loket voor kaartverkoop zijn boekjes te koop met informatie over de in het park voorkomende dieren.
Park Pendjari wordt vaak genoemd als het beste natuurpark in West-Afrika. Kuddes olifanten, bavianen, buffels, wrattenzwijnen, waterbokken, diverse typen gazelles, de koning van het woud, krokodillen, nijlpaarden en honderden vogelsoorten zijn er te zien. De gids neemt je mee op een tocht door het park. Er wordt gestopt bij diverse uitkijkpunten en lunch wordt genuttigd in een van de accommodaties in het park. Een tweede tocht wordt gemaakt in de namiddag, een goede tijd om wild te spotten. Vraag de chauffeur gerust of het mogelijk is om de tocht te maken op het dak van de auto. Vaak kan het en het laat je het park op een totaal verschillende wijze en vanuit een ander gezichtspunt ervaren. De nacht wordt doorgebracht in een van de accommodaties in het park.

dag 10: Ongetwijfeld heb je al de nodige dieren van je lijstje afgevinkt. De tweede dag brengt er wellicht nog meer. Enkele van de plekken van gisteren kunnen nogmaals bezocht worden en wie weet laat een luipaard zich zien. Zij zijn er experts in om uit het zicht te blijven en worden maar zelden gespot. Ook de leeuwen laten zich zelden twee dagen achtereen zien. Geniet van de tweede parkdag!
In de namiddag wordt teruggekeerd naar Natitingou.

dag 11: Vandaag gaat de reis zuidwaarts. De tijd in het noorden van Benin zit er op. Met totaal ongeveer 525 kilometer af te leggen naar Abomey, wordt het vooral een reisdag. Het landschap verandert gedurende de reis. Onderweg wordt kort gestopt voor bezoeken en er wordt geluncht in een van de dorpen/steden. De dag biedt volop ruimte om te genieten van het uitzicht, na te genieten van wat de reis al gebracht heeft en om je voor te bereiden op meer, totaal andere ervaringen in de komende dagen.
Abomey, eens de hoofdstad van het fameuze Dahomey Koninkrijk, is de bestemming van vandaag. Sinds 1645 bouwde elke Koning er zijn eigen paleis. In totaal stonden er 12 op het moment dat de Fransen het land introkken om het te koloniseren. De toenmalige Koning Gbehazin wilde koste wat het kost voorkomen dat de paleizen in handen van de overheerser zouden vallen en stak ze in brand, alvorens op de vlucht te slaan. Eén paleis bleef gespaard en daarin is het historisch museum gevestigd, waar een indrukwekkende collectie te bezichtigen is. Afhankelijk van de aankomsttijd in Abomey wordt vanmiddag het museum bezocht.

dag 12: In de ochtend gaat de reis naar Ouidah aan de oceaan.
Je hebt er misschien naar uitgekeken om naar Ouidah te gaan, een stad die zowel historie als cultuur omvat. De middag wordt benut voor het bezoeken aan het museum, de pythontempel en voor een kennismaking met het slavernijverleden van de plaats. De 4 kilometer lange slavenroute wordt lopend afgelegd. Onderweg kom je langs de punten, die een belangrijke rol speelden in de laatste momenten, die gevangenen op Afrikaanse bodem doorbrachten, voordat ze aan boord gingen voor vertrek naar verre onbekende oorden, waar ze als slaven werden verkocht. De wandeling eindigt bij de Door of No Return bij de oceaan. Een plek van bezinning voor voormalige slaven en hun afstammelingen. Een plek waar vertrouwen een wending nam en hun leven voor altijd veranderde.
De nacht wordt doorgebracht in Ouidah.

dag 13: Vandaag en morgen draait alles om voodoo. In Benin is voodoo niet zomaar een deel van de cultuur; het is erkend als een officiële religie en 10 januari is benoemd tot nationale voodoodag.
Na het ontbijt gaat de reis naar Allada, waar vandaag een minder bekend voodoofestival plaatsvindt.
In de middag gaat de reis terug naar Ouidah, waar de voorbereidingen voor de aanstaande viering in volle gang zijn. Een speciaal passe-partout geeft toegang tot de heilige plekken, zoals de Koninklijke hof van de Savi; het startpunt voor alle rituelen van het voodoofestival. Ook ‘s avonds is er van alles te beleven en word je ondergedompeld in de festiviteiten. Een kleurrijke mensenmenigte danst, maakt muziek en voert rituelen uit.

Dag 14: Terwijl grote aantallen volgelingen van het voodoogeloof en geïnteresseerden komen samen op het strand bij de Door of No Return, gaat de reis naar Grand Popo*, waar een kleinschaligere viering plaatsvindt op het strand.
Er wordt gezongen en gedanst op de klanken van de muziek en de voodookoningen en hun volgelingen maken hun opwachting. Neem plaats op de tribune of slenter langs de verkopers terwijl je de geniet van de activiteiten. Vandaag wordt een unieke en kleurrijke ervaring! Je zult oren en ogen tekort komen.
* Liever het festival in Ouidah meemaken? Voel je vrij! De gids/chauffeur neemt de mogelijkheden m.b.t. transport naar Grand Popo met je door.

dag 15: Grand Popo, gelegen aan het strand, is een oase van rust. Een perfecte plek om nog wat tijd door te brengen. In de ochtend wordt een ontspannende boottocht door de lagune gemaakt. De middag kun je geheel naar eigen voorkeur doorbrengen: een strandwandeling, zwemmen in het zwembad bij het hotel, een bezoek aan een conservatieproject voor zeeschilpadden en relaxen behoren tot de mogelijkheden.

Sag 16: De laatste dag van je reis door Benin is aangebroken. Boordevol ervaringen en herinneringen keer je terug naar Cotonou over de Weg van de Vissers, langs kokospalmen, vissersdorpen en de oceaan.
Koop souvenirs in een van Cotonou’s kunstmarkten en je slenter nog een keer door de straten alvorens aan te schuiven aan het afscheidsdiner.
Transfer naar het vliegveld afgestemd op de vertrektijd
Grand Popo, gelegen aan het strand, is een oase van rust. Een perfecte plek om nog wat tijd door te brengen. In de ochtend wordt een ontspannende boottocht door de lagune gemaakt. De middag kun je geheel naar eigen voorkeur doorbrengen: een strandwandeling, zwemmen in het zwembad bij het hotel, een bezoek aan een conservatieproject voor zeeschilpadden en relaxen behoren tot de mogelijkheden.

Inbegrepen / niet inbegrepen

Alle overnachtingen (in hotels, B&B’s en bij de lokale bevolking)
vol pension
Engels- (en Frans)talige lokale gidsen
alle kosten voor de in het programma vermelde excursies
alle transport gerelateerd aan het programma
luchthaventransfers
toeristenbelastingen.

Reis naar Cotonou v.v.
visum, vaccinaties
persoonlijke verzekeringen (zoals reis-, annulerings- en ziektekostenverzekering)
drinken
overige maaltijden
souvenirs
persoonlijke uitgaven
upgrade van accommodatie en/of transport
optionele excursies en activiteiten op vrije dagen.

Groepsgrootte
Deze bijzondere reis wordt uitgevoerd met 4 tot 8 personen

Zwaarte van de reis
Een goede conditie, open blik, flexibiliteit en een avontuurlijke instelling zijn van belang voor deze reis, waarin de voorzieningen op sommige plekken eenvoudig zijn.

Meer informatie
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het boeken van deze reis, u kunt contact met ons opnemen via de telefoon of e-mail.

Telefoonnummer: 020-7511340
E-Mail: info@natuurlijkreizen.nl

Informatie over Benin

Klimaat
Benin kent verschillende seizoenen in het noorden en het zuiden van het land.
Zuid-Benin heeft twee regenseizoenen: april tot midden juli en midden september tot eind oktober; in het noorden vallen de regens in de periode van juni tot begin oktober. Terwijl de temperaturen in het noorden kunnen oplopen tot circa 45 graden Celsius schommelen de temperaturen in het zuiden aan de kust tussen de 18 en 35 graden. Februari tot april is de warmste periode in het land. Van december tot maart voert de harmattan-wind geregeld een laagje woestijnzand aan.

De koelste en droogste periode is van november t/m februari en wordt om die redenen vaak aangeduid als het beste reisseizoen. Gedurende het noordelijke regenseizoen kunnen onverharde wegen (met name in de nationale parken) ontoegankelijk zijn vanwege de regenval.

Voodoo
Onbekend maakt onbemind. Niets is minder waar voor de voodooreligie, ook wel vodun genoemd. Benin wordt genoemd als de bakermat van de voodoo, een geloof, waarbij de schepper, goden, godinnen, voorouders en geesten vereerd worden. Rijk aan rituelen en offerfeesten, kent de religie, die in Benin officieel erkend is, voodooklooster, voodookoninkrijken en zelfs een heuse voodoodag. Op 10 januari komen gelovigen samen voor het jaarlijkse voodoofestival, dat bol staat van de rituelen en (trance)dansen.

Route des Pêches
De naam van deze zandroute, die letterlijk vertaald ‘Route van de Vissen’ betekent, is niet uit de lucht gegrepen. Een tocht over de Route des Pêches – van Cotonou naar Ouidah in het westen – voert je langs een eindeloos lijkende hoeveelheid strandjes en vissersdorpjes, weg uit de hectiek van de stad naar de rust van de kust. Lagunes, palmbomen en hutten domineren het landschap. Voor Beninezen is de zondagmiddag het moment om met de hele familie koers te zetten naar het strand om de laatste nieuwtjes uit te wisselen, te paraderen, de laatste (haar)mode te showen en een biertje te drinken.

De slavenroute
Ouidah betoont met de slavenroute eer aan de vele Afrikanen, die vanuit de haven van de stad scheep gingen naar een ongewisse toekomst in verre oorden. De boom der vergetelheid en the point of no return, fetisjen en monumenten markeren de vier kilometer lange zandroute, die nu de hoofdweg is naar het strand.

Olifanten en meer!
In het noorden van Benin liggen diverse nationale parken, waar de reiziger zijn hart kan ophalen. Met een keur aan wild, waaronder olifanten, leeuwen, bavianen en luipaarden, behoren de parken van Benin tot de beste van West-Afrika.

Vluchten naar Benin
Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM-Air France, Royal Air Maroc, Ethiopian Airlines en Brussels Airlines, onderhouden verbindingen naar Cotonou.

Tot slot…
Reizen in Benin vraagt om een avontuurlijke, open en flexibele instelling. Comfort en sanitaire voorzieningen voldoen niet overal aan de westerse normen. Stromend water en elektriciteit zijn niet altijd aanwezig. Onvoorziene omstandigheden kunnen ertoe leiden dat een reisprogramma aangepast dient te worden.