Share

Togo & Benin 17-daagse rondreis

Levendige markten en een kennismaking met het dagelijkse leven van verschillende bevolkingsgroepen zijn enkele van de aspecten van deze rondreis door Togo en Benin. Een reis, die u uitnodigt om met een open blik de ontmoeting aan te gaan met het heden en verleden van twee bijzondere West-Afrikaanse landen en gaandeweg inzicht te krijgen in andere culturen, tradities en religies.

Met deze bijzondere reis nemen wij u mee door het animistische zuiden van Togo en Benin; de strook langs de oceaankust, waar de voodooreligie zijn roots heeft en alom zichtbaar aanwezig is. Wij bezoeken het groene vruchtbare zuidwesten van Togo en het fraaie plateau van Danyi. Ook nemen we een kijkje bij de kasteelwoningen van de Tamberma en Somba in het noordelijke grensgebied van Togo en Benin. Met deze reis gaat u van de gebaande paden af om de Peul te bezoeken. Bij de Taneka waant u zich in vroegere tijden; u bezoekt de Koning en Spiritueel Leider, die een belangrijke rol spelen in de dorpsgemeenschap en maakt kennis met de eenvoud van het dagelijkse leven in de dorpen met lemen hutten met strodaken. Via de heilige heuvels van Dassa en de historie van Abomey gaat de reis terug naar het zuiden voor een tweedaagse boottocht over het Noukouémeer, naar de paaldorpen van de Tofinu-bevolking voor een kennismaking met hun leven op het water.

Een rijk en dubieus verleden

Wie zich verdiept in de historie van Togo en Benin stuit op slavenhandel, kolonisatie, staatsgrepen en voodookoninkrijken. Niet direct de landen die u bovenaan uw bucketlijst zou zetten? Of juist wel! De verschillende aspecten uit de geschiedenis van deze landen, de geografische ligging en de mix aan culturen maken dat Togo en Benin een ontdekkingsreis waard is. En wie er eenmaal is, zal merken dat Togo en Benin verrassend toeristvriendelijk is qua infrastructuur, openbaar vervoer en de ontwikkeling van duurzaam toerisme!

Prijs per persoon

18 dagen / 16 nachten

Prijs per persoon: € 1.875,-
Single supplement: € 236,-
Vertrekdata : 2 t/m 19 augustus 2021

Accommodatie
Op basis van verblijf in tweepersoonskamers. Tijdens deze reis wordt er overnacht in hotels, B&B’s en in eenvoudige accommodaties bij de lokale bevolking.

De relatieve onbekendheid van Togo en Benin een ideale bestemming voor de avontuurlijk ingestelde reiziger, die graag van de gebaande paden afgaat. Geniet met deze reis van Togo’s overheerlijke gerechten en de bijzondere traditionele festivals. Togo wordt ook wel mini-Afrika genoemd vanwege het zeer gevarieerde landschap. Het zuiden bestaat uit ongerepte zandstranden, vissersdorpjes, mangroves en rivieren. In het noorden wordt het landschap groener en bosrijker met cacao- en koffieplantages, bergen en watervallen.

Benin is een relatief vlak land en kent weinig variatie in hoogte. Globaal kan het land worden onderverdeeld in vier gebieden van het zuiden naar het noorden, te beginnen met de laaggelegen kustvlakte. Dit gebied is moerassig en bezaaid met meren en lagunes. Achter de kust ligt een bossavanne gebied met immense baobabs (apenbroodbomen). Richting het noorden is een gebied met rotsachtige heuvels en in het noordwestelijke grensgebied met Togo bevindt zich de Atacora-bergketen met Mont Sokbaro, het hoogste punt van Benin met 658 meter. In het noordelijke grensgebied bevinden zich de nationale parken met aanzienlijke populaties olifanten en ander wild.

Dagprogramma

Dag 1: De dag staat in het teken van de reis naar Benin. Afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij arriveer je in de avond of nacht op Cotonou’s internationale luchthaven, waar de warmte van het Afrikaanse continent je verwelkomt. Na het vervullen van de gebruikelijke formaliteiten, wordt u naar de accommodatie gebracht.

Dag 2: Alvorens het land in te trekken, wordt de ochtend benut voor de kennismaking met de gids en reisgenoten, voor het regelen van praktische zaken zoals geld wisselen en het doornemen van het programma. In de middag gaat de reis over de ‘Route de la Pêche’. De fraaie kustroute voert je door vissersdorpjes en langs de oceaan, waar u met een beetje geluk de lokale vissers aan het werk kunt zien bij het binnenhalen van de netten en het selecteren van de vangst. De bestemming is Ouidah, een stad, die in vroeger tijden een belangrijke rol speelde in de slavenhandel en tegenwoordig onder meer bekend is van het grote voodoofestival, dat er jaarlijks plaatsvindt op 10 januari, Nationale voodoodag in Benin.

Dag 3: Vandaag staat in het teken van de historie en cultuur in Ouidah. Er wordt een bezoek gebracht aan het museum, de pythontempel en de 4 kilometer lange slavenroute wordt lopend afgelegd. Onderweg komt u langs de plaatsen, die een belangrijke rol speelden in de laatste momenten, die de slaven op Afrikaanse bodem doorbrachten, voordat ze aan boord gingen voor vertrek naar verre onbekende oorden, zoals de Boom der Vergetelheid en de put, waar ze zich grondig moesten wassen om hun Afrikaanse onreinheden achter te laten. De wandeling eindigt bij de Gate of No Return bij de oceaan. Een plek van bezinning voor voormalige slaven en hun afstammelingen op het moment dat ze weer voet in Afrika zetten. Een plek waar vertrouwen een wending nam en hun leven voor altijd veranderde. In de namiddag gaat de reis door naar Grand Popo, waar overnacht wordt.

Dag 4: Grand Popo, gelegen aan het strand, is een oase van rust. ’s Ochtends maakt u in een houten pirogue een tocht naar de lagune. Op de terugweg richting het hotel is er de mogelijkheid om een zeeschildpaddenconservatorium te bezoeken, alvorens door te reizen naar Aného in Togo.

Dag 5: Aného is de uitvalsbasis voor een kennismaking met het dagelijkse leven rondom de rivier de Mono, die in dit deel van het land de grens vormt tussen Togo en Benin. Het zuiden van Togo kenmerkt zich door een rijke voodoocultuur, pittoreske dorpen en plaatsen met kleurrijke markten en allerhande ambachten, waaronder de vervaardiging van palmolie en sodabi – de lokale sterke drank, pottenbakken, weven en manden maken.

Dag 6: Vandaag gaat de reis door richting het noordwesten van Togo, een heuvelrijk en vruchtbaar gebied met cacaovelden, koffieplantages, watervallen en een overvloed aan fruit. ’s Middags worden Kpalimé en de diverse handwerkcentra verkend. Er wordt overnacht bij de lokale bevolking.

Dag 7: Vandaag wordt een wandeling gemaakt op de Mt. Kloto, waar je kennismaakt met natuurlijke verf en de koffiebranderij van een vrouwencollectief bezoekt. Het Danyi plateau is de bestemming van vandaag. Een prachtige weg, omgeven door bomen en planten, voert via kleine dorpen naar Dzogbegan op het plateau. Als er tijd over is voor een bezoek aan de kloosterwinkel, dan is dat zeker een aanrader. De lokale monniken zijn meesters in het maken van onder meer jam en essentiële oliën. Er wordt gekampeerd in Dzogbegan.

Dag 8: Vroeg in de ochtend wordt vertrokken richting het noorden van Togo; het is een lange reisdag van totaal zo’n 465 kilometer. Onderweg wordt gestopt voor een lunch en wellicht staat er ergens een saus met wagasi op het menu; de traditionele door de Peul-vrouwen bereide kaas, die alleen in het noorden van Togo en Benin verkrijgbaar is. Verder naar het noorden wordt het landschap rotsachtiger met weidse uitzichten. Afhankelijk van hoe de reis vordert, kunnen er onderweg stops gemaakt worden bij bijvoorbeeld de wevers in Bafilo en/of de dodenrots bij Aledjo-Kadara. De nacht wordt doorgebracht in Togo’s ‘tweede hoofdstad’ Kara.

Dag 9: Na het ontbijt wordt de tocht vervolgd naar het Land van de Tamberma. Deze streek van Togo, gelegen aan de grens met Benin, is bekend vanwege de bijzondere architectuur van de huizen (tata’s) van de lokale bevolking.
Het fraaie gebied wordt verkend en de gids vertelt graag over de bijzondere historie en de rijke tradities van de Tamberma; tradities, die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen.
De tata’s kregen in vroeger eeuwen hun vorm, mede op basis van de toen noodzakelijke bescherming tegen wilde dieren en aanvallen van andere stammen. Hoewel die dreigingen vandaag de dag niet meer aan de orde zijn, houdt de bevolkingsgroep zijn tradities in ere. De tata’s hebben nog steeds dezelfde bouw en functie en er kan pas getrouwd worden, als een jongeman in de eerste behoefte van zijn vrouw en kinderen kan voorzien: een eigen tata.
U hebt de kans om een kijkje binnen te nemen in een tata en overnacht geheel in stijl bij de bevolking.

Dag 10: Mocht er een nieuwe tata in aanbouw zijn, dan wordt er ’s ochtends eerst een kijkje genomen bij het bouwproces, waar het motto ‘vele handen maken licht werk’ in de praktijk wordt gebracht. De meester-metselaar wordt terzijde gestaan door een flinke groep vrijwilligers, die leem mengen en aandragen.
In de ochtend wordt de grens met Benin overgestoken, waar de rest van de dag in het teken staat van een kennismaking met de Somba, die net als de Tamberma in fraaie tata’s – ook wel kasteelwoningen genoemd – wonen. Te voet verkent u samen met een Somba-gids het gebied. In de namiddag wordt doorgereisd naar Natitingou.

Dag 11: De dag staat in het teken van de omgeving van Natitingou, die te voet zal worden verkend. Een wandeltocht – van totaal circa 5 uur – laat u kennismaken met de fraaie omgeving en met het leven van de Peul, het herdersvolk. Deze bevolkingsgroep leidt nog een (semi-)nomadisch leven en heeft een rijke, levendige cultuur met vele tradities. De wandeltocht eindigt bij de Kota-watervallen, waar je een welverdiend verfrissend bad kunt nemen.
De dag wordt afgesloten met het proeven van gierstebier en bananenbeignets in Natitingou.

Dag 12: Vandaag gaat de reis iets in zuidelijke richting, naar het Land van de Taneka. Niet alom bekend is deze regio erin geslaagd de cultuur en traditionele levensstijl te bewaren.
Alvorens naar de dorpen te gaan, wordt de culturele bank bezocht. De voorwerpen die in dit museum tentoongesteld zijn, zijn eigendom van de bewoners van nabijgelegen dorpen. Elk voorwerp dient als onderpand voor een aan de eigenaar verstrekte lening, bijvoorbeeld voor het starten van zijn eigen bedrijf. Zodra de lening is terugbetaald, heeft de eigenaar het recht zijn voorwerp terug te vragen en kan een nieuwe lening aan iemand anders verstrekt worden. Dit resulteert enerzijds in het genereren van inkomen voor de lokale bevolking en anderzijds in een steeds wisselende collectie in het museum.
Zodra de asfaltweg verlaten wordt, betreed u een andere wereld. Een wereld waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan het leven nog geleefd wordt op de ritmes van de seizoenen en dagen. De pittoreske dorpen van Tanekaland geven een inkijk in het leven van landelijk Benin en een kans om het contact aan te gaan met de lokale bevolking en hun tradities. De Koning van Taneka en de spiritueel leider staan in hoog aanzien bij de dorpsbewoners. Ze spelen een belangrijke rol in de gemeenschap en zullen vereerd worden met een beleefdheidsbezoek en om een zegen voor ons bezoek te ontvangen. Te voet wordt het gebied verkend. De nacht wordt doorgebracht in een dorp, te gast bij de lokale bevolking.

Dag 13: Na het ontbijt is het moment aangebroken om afscheid te nemen van de lokale bevolking en de reis richting het zuiden van Benin te vervolgen.
Er wordt een stop gemaakt in Djougou, een plaats op de route voor bezoeken aan de werkplaatsen van traditionele handwerkslieden: leerbewerkers, wevers en smeden. Het reisdoel van vandaag is Dassa, gelegen in een heuvelrijk gebied.

Dag 14: In de ochtend worden Dassa en de heilige heuvels bezocht. Hoewel Dassa omringd wordt door meer heuvels, wordt het heilige voodoogetal 41 gebruikt als er over het aantal gesproken wordt. Veel van de heuvels waren ooit bewoond. Ze boden een veilig heenkomen voor wie wilde ontsnappen aan de slavenhandelaren. Restanten van oude nederzettingen, die werden beschermd door voodoorituelen, zijn nog steeds te vinden. Voodoopaleizen op de heuvels zijn hedentendage nog in gebruik voor ceremonieën. Tijdens de wandeling vanochtend wordt een paleis op een heuvel bezocht, waar heilige voodoo-idolen te zien zijn. Vanmiddag wordt er doorgereisd naar het 90 kilometer verderop gelegen Abomey, eens de hoofdstad van het fameuze Dahomey Koninkrijk. Sinds 1645 bouwde elke Koning er zijn eigen paleis. In totaal stonden er 12 op het moment dat de Fransen het land introkken om het te koloniseren. De toenmalige Koning Gbehazin wilde koste wat het kost voorkomen dat de paleizen in handen van de overheerser zouden vallen en stak ze in brand, alvorens op de vlucht te slaan. Eén paleis bleef gespaard en daarin is tegenwoordig het historisch museum gevestigd, waar een indrukwekkende collectie te bezichtigen is. Vanmiddag wordt een bezoek gebracht aan het museum.

Dag 15: Na het ontbijt voert een korte rit naar het 12 kilometer verderop gelegen Bohicon. Nog niet zo lang geleden verdween daar een complete vrachtwagen in een gat in de grond tijdens wegwerkzaamheden. Onderzoek wees uit dat het gat niets minder was dan een ondergrondse woning. Uitvoerig onderzoek in de nabije omgeving leidde tot de ontdekking van een zeer goed verborgen ondergronds dorp. Het is onbekend, wie het dorp bouwden en bewoonden. Het dorp is nu een museum, dat bezocht zal worden. Na het bezoek gaat de reis verder naar Abomey-Calvi, aan de oever van het Noukouémeer. Hier gaat u aan boord van een houten pirogue voor een uitgebreide verkenning van het meer en de paaldorpen, waarvan Ganvié de meest bekende (en toeristische is). We nemen u mee naar de bij toeristen onbekende dorpen, waar u kennismaakt met de bevolking en hun dagelijkse leven en u overnacht in een tent in een van de dorpen.

Dag 16: Vanochtend gaat de boottocht over het meer verder door een gebied waar zelden toeristen komen. Op het meer ziet u de bevolking in hun traditionele houten kano’s (soms voorzien van kleurrijke zeilen), het transportmiddel voor jong en oud, niet alleen in gebruik op het meer, maar ook in de dorpen, waar men per boot boodschappen doet bij de winkels op palen en bij de drijvende markt. Aan het eind van de ochtend/begin van de middag zet je weer voet aan wal. De auto staat jullie al op te wachten en over de weg gaat de reis door naar Porto Novo. De namiddag staat in het teken van de hoofdstad van Benin. Het etnografisch museum wordt bezocht, er wordt een wandeling gemaakt door de oude stad en de botanische tuin kan worden bezocht.

Dag 17: De laatste dag van deze reis door Benin is aangebroken.
Eens in de vijf dagen wordt in nabijgelegen Adjarra een kunstmarkt gehouden, waar fraaie handwerkproducten van lokale kunstenaars te koop zijn. Als het verblijf samenvalt met de markt, wordt er vandaag een bezoek aan de markt gebracht, alvorens terug te reizen naar Cotonou.
Er is nog tijd om souvenirs te kopen in een van Cotonou’s kunstmarkten en om door de straten te dwalen alvorens aan te schuiven aan het afscheidsdiner.
Afhankelijk van de vertrektijd van uw vlucht, wordt u naar het vliegveld gebracht.

Dag 16: Thuiskomst

Inbegrepen / niet inbegrepen

Alle overnachtingen (in hotels, B&B’s en bij de lokale bevolking)
vol pension
Engels- (en Frans)talige lokale gidsen
alle kosten voor de in het programma vermelde excursies
alle transport gerelateerd aan het programma
luchthaventransfers
toeristenbelastingen.

Reis naar Cotonou v.v.
multiple-entry visum voor Benin
single-entry visum voor Togo
vaccinaties
persoonlijke verzekeringen (zoals reis-, annulerings- en ziektekostenverzekering), drinken
overige maaltijden
souvenirs
persoonlijke uitgaven
upgrade van accommodatie en/of transport
optionele en aanvullende activiteiten.

Groepsgrootte
Deze bijzondere reis wordt uitgevoerd met 4 tot 8 personen

Zwaarte van de reis
Een goede conditie, open blik, flexibiliteit en een avontuurlijke instelling zijn van belang voor deze reis, waarin de voorzieningen op sommige plekken eenvoudig zijn.

Meer informatie
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het boeken van deze reis, u kunt contact met ons opnemen via de telefoon of e-mail.

Telefoonnummer: 020-7511340
E-Mail: info@natuurlijkreizen.nl

Informatie over Togo en Benin

Klimaat Benin
Benin kent verschillende seizoenen in het noorden en het zuiden van het land.
Zuid-Benin heeft twee regenseizoenen: april tot midden juli en midden september tot eind oktober; in het noorden vallen de regens in de periode van juni tot begin oktober. Terwijl de temperaturen in het noorden kunnen oplopen tot circa 45 graden Celsius schommelen de temperaturen in het zuiden aan de kust tussen de 18 en 35 graden. Februari tot april is de warmste periode in het land. Van december tot maart voert de harmattan-wind geregeld een laagje woestijnzand aan.

De koelste en droogste periode is van november t/m februari en wordt om die redenen vaak aangeduid als het beste reisseizoen. Gedurende het noordelijke regenseizoen kunnen onverharde wegen (met name in de nationale parken) ontoegankelijk zijn vanwege de regenval.

Klimaat Togo
Togo wordt gekenmerkt door een tropisch klimaat en heeft verschillende seizoenen in het zuiden en noorden. Het zuiden heeft een lang (december-maart) en een kort (juli en augustus) droog seizoen en een lang (april-juni) en kort (medio september-eind oktober) regenseizoen.
In het noorden loopt het droge seizoen van november tot maart en het regenseizoen van april tot oktober, met de zwaarste regenval in augustus. Gedurende het regenseizoen regent het vrijwel nooit de hele dag maar valt de regen veelal in korte, hevige en verfrissende buien.
De gemiddelde temperatuur is 22 tot 31 graden Celsius in het zuiden en 15 tot 35 graden Celsius in het noorden. Aan de kust waait er in de avond vaak een lekker zeebriesje.
November tot maart wordt veelal aangeduid als het beste reisseizoen voor Togo. Ook augustus tot oktober (tijdens de Togolese schoolvakanties) een prima reistijd.

Voodoo
Onbekend maakt onbemind. Niets is minder waar voor de voodooreligie, ook wel vodun genoemd. Benin wordt genoemd als de bakermat van de voodoo, een geloof, waarbij de schepper, goden, godinnen, voorouders en geesten vereerd worden. Rijk aan rituelen en offerfeesten, kent de religie, die in Benin officieel erkend is, voodooklooster, voodookoninkrijken en zelfs een heuse voodoodag. Op 10 januari komen gelovigen samen voor het jaarlijkse voodoofestival, dat bol staat van de rituelen en (trance)dansen.

Route des Pêches in Benin
De naam van deze zandroute, die letterlijk vertaald ‘Route van de Vissen’ betekent, is niet uit de lucht gegrepen. Een tocht over de Route des Pêches – van Cotonou naar Ouidah in het westen – voert je langs een eindeloos lijkende hoeveelheid strandjes en vissersdorpjes, weg uit de hectiek van de stad naar de rust van de kust. Lagunes, palmbomen en hutten domineren het landschap. Voor Beninezen is de zondagmiddag het moment om met de hele familie koers te zetten naar het strand om de laatste nieuwtjes uit te wisselen, te paraderen, de laatste (haar)mode te showen en een biertje te drinken.

De slavenroute Benin
Ouidah betoont met de slavenroute eer aan de vele Afrikanen, die vanuit de haven van de stad scheep gingen naar een ongewisse toekomst in verre oorden. De boom der vergetelheid en the point of no return, fetisjen en monumenten markeren de vier kilometer lange zandroute, die nu de hoofdweg is naar het strand.

Olifanten en meer!
In het noorden van Benin liggen diverse nationale parken, waar de reiziger zijn hart kan ophalen. Met een keur aan wild, waaronder olifanten, leeuwen, bavianen en luipaarden, behoren de parken van Benin tot de beste van West-Afrika.

De Togolese keuken
Togo’s keuken geniet bekendheid vanwege de gevarieerde gerechten, met sauzen rijk aan groenten, vlees, vis en bonen. Gboma dessi, gemaakt met schapenvlees, kip, gedroogde vis, stukken krab en garnalen gemengd en een soort spinazie en adémé dessi met allerlei vissoorten en groenten bijvoorbeeld. De sauzen worden gegeten met onder meer fufu, akoumé, rijst, gari, spaghetti of stokbrood. Behalve voor lokale gerechten kun je in de meeste steden ook terecht voor pasta en pizza.

In het noorden kun je je tegoed doen aan wagasi, een speciale rode kaas, gemaakt door Peul-vrouwen. In het hele lans is er een veelheid aan lekkere hapjes en vers fruit te koop. En wie zin heeft in een ijsje, hoeft alleen maar uit te kijken naar fietsers met blauwe hesjes, die van verre al te horen zijn door het veelvuldig gebruik van hun toetertjes.

Tamberman in Togo
In het noorden van het land, nabij de grens met Benin ligt Koutammakou, sinds 2004 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Koutammakou is ook bekend als de Tambermanvallei of het land van de Batammariba, naar de lokale bevolkingsgroep. Uniek voor dit deel van Togo zijn de lemen Tata-huizen, die in de 17e eeuw gebouwd zijn door mensen, op de vlucht voor de Beninese slavenhandelaren. Eén van de meest pittoreske gebieden van het land met indrukwekkende berglandschappen.

Tot slot…
Reizen in Togo en Benin vraagt om een avontuurlijke, open en flexibele instelling. Comfort en sanitaire voorzieningen voldoen niet overal aan de westerse normen. Stromend water en elektriciteit zijn niet altijd aanwezig. Onvoorziene omstandigheden kunnen ertoe leiden dat een reisprogramma aangepast dient te worden.